Monday, April 26, 2010

Menunggu berbunga Amat lah Tersiksa ,Sudah Berbunga Inilah Rupa
Okid ini dibeli secara tidak sengaja tahun lepas, di Pulau Pinang.Tujuan asal nak pergi Teluk Tempoyak.Menurut kawan-kawan ikan bakar disitu, sangatlah sedap.Redah punya redah, akhirnya si suami terpandang satu signboard nurseri okid. Ianya tidak berapa di jaga sangat. Penuh semak samun. Mungkin kerana usia empunya yang sudah tua dan tidak bertenaga nurseri dibiarkan begitu, hanya okid sahaja diberi perhatian.

Okid jenis ini begitu banyak sedang berkembangan.Kelihatan berbaris-baris pasunya.Sangat-sangat mengujakan semangat mata yang memandang. Melihat okid ini, rasa nak borong semuanya bawa balik dan letak di rumah No.99, Jalan Harmoni 1.Fobia okidlah katakan.

Namun tuan punyer nurseri tu amatlah prihatin orangnya .Sebelum membeli okid, dia siap bertanya saya dengan soalan, “lu sudah belapa lama tanam okid” Saya pun menjawab, “Auntie saya baru 8 bulan tanam okid.,ingat mau beli ini okid” terus tunjuk okid yang sudah nak kembang dalam 3 tangkai. “Aiyaaa…ini okid mahai, kalau lu tak reti jaga bole mati wooo, saya ingat, lu beginner okid, beli yang ini klau mati pun talak apa,saya jual kasi lu murah…angkat satu pasu RM10.00 kalau lu betul-betul jaga, boleh keluar juga bunga” Tanpa tawar menawar RM10.00 bertukar tangan.Tersangatlah murah, dapat sepasu, sayapun masuk kereta dan terus balik rumah.

Hari berganti hari , bulan datang dan pergi, menunggu berbunga amatlah tersiksa dan sesudah berbunga macam itulah bentuk rupanya. Sangatlah berbangga memilikinya.0 comments:

Post a Comment